Region Örebo county Region Örebo county
Search

Segt på lovet? Hanna vet hur du fixar din bästa sommar!

Published: 2025-07-21 10:27

Sommar, sol och ledigt – och då blir allt bara härligt av sig självt eller? Allvarligt talat så behövs det lite preppande med både familj och kompisar för att alla ska få ut det mesta och bästa av sommaren. Men helt klart är det görbart!

Hanna Brolinson, specialistpsykolo

Känner du att du mår dåligt? Gå upp, ät något och rör på dig tipsar Hanna Brolinson. Det hjälper mer än man tror!

Hanna Brolinson är specialistpsykolog inom psykiatrin i Region Örebro län och har träffat många ungdomar och barn i jobbet. Här har hon listat fem bra tips för att fixa den bästa sommaren och så passar hon på att spräcka en myt:

- Tvärt om vad många vuxna tror så är det inte farligt att vända på dygnet de första veckorna på lovet! Men sen kan man må bra av att försöka skaffa sig rutiner för att äta och sova och gå ut och röra på sig!

Snacka ihop er om sommaren

Prata med familjen eller kompisarna om vad ni vill göra i sommar. Sätt upp en gemensam kalender – digital eller på papper – där ni kan planera in roliga grejer, chilltid och kanske något mål ni vill nå (som att lära er något nytt eller göra en utflykt).

Tristess är inte farligt – det är kreativt

Det är okej att ha tråkigt ibland. Det är ofta då man kommer på de bästa idéerna. Låt hjärnan vila från ständig stimulans – och se vad som händer när du inte har något planerat.

Gratis är gott – och kul

Allt kul kostar inte pengar. Kolla vad som händer på biblioteket, fritidsgården eller i idrottsföreningen. Starta en egen turnering, ha picknick med vänner eller gör en fotoutmaning i ditt område.

Testa att laga mat – på riktigt

Ta ansvar för en middag eller efterrätt i veckan. Bjud in familjen eller vännerna till en sommarpicknick. Det är både kul och lärorikt – och du får cred!

Mår du dåligt? Prata med någon

Sommaren kan kännas ensam ibland. Om du mår dåligt – prata med någon du litar på. Det kan vara en vuxen, en kompis, Barnens Rätt i Samhället-BRIS eller en stödchatt.

Och försök hålla lite rutiner: gå upp, ät något, rör på dig. Det hjälper mer än man tror.

Did the content help you?

Last updated: Monday, July 21, 2025

[Missing text '/views/shared/parts/searchresultbrowser/browseResults' for 'English']