Förre finansminister Mikael Damberg (S) besökte USÖ
Publicerad: 2024-02-20 14:02
Enheten för hjärnstimulering på Universitetssjukhuset Örebro fick på tisdagen ta emot besök av förre finansminister Mikael Damberg (S). Med på besöket fanns också partikollegor i regionen. – Såklart är det alltid intressant att på nära håll få se vad som pågår i vården men kanske speciellt i en verksamhet som omgärdas av både fördomar och stigmatisering, konstaterade han efteråt.
Från vänster: Axel Nordenskjöld, överläkare enheten för hjärnstimulering, Jenny Steen (S) regionråd, Håkan Odelberg specialistläkare, Mikael Damberg (S) finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och tidigare finansminister. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län
När Mikael Damberg (S), finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och tidigare finansminister, besökte sina partikamrater i regionen under tisdagen passade han också på att boka in ett besök på USÖ.
Bakgrunden, förklarade han, är att vården just nu är en fråga som engagerar i svensk politik, vare sig man är i majoritet eller opposition:
– Den situation som vården befinner sig i nu där alla regioner kämpar med ekonomin är något som såklart intresserar mig i min tidigare roll som finansminister. Om alla har samma problem kan det inte handla om dålig hushållning och då faller det på den nationella styrningen att stötta upp.
Deltog vid behandling
Men Mikael Damberg (S) som bland annat kom i sällskap med regionrådet Jenny Steen (S) passade också på att se vården på nära håll. Ombytta till sjukhuskläder fick de delta vid en elbehandling på hjärnstimuleringsenheten.
Patienterna som behandlas här har ofta drabbats av svåra former av depression eller psykoser där läkemedelsbehandling inte ger tillräcklig effekt. Behandlingen innebär att hjärnan får svaga pulser av elektrisk ström under några sekunder och ger ofta snabb effekt.
– Dels är det viktigt att få veta mer om en behandling som omgärdas av en hel del fördomar, konstaterade Mikael Damberg (S). Sen handlar det ju om en utsatt patientgrupp som många gånger kan hamna i andra svårigheter som skuldfällor och tankar om självmord. Det är en grupp som behöver stöd på många sätt.
"Verksamhet vi är stolta över"
Besöket uppskattades också av personalen som passade på att dela med sig av sina tankar kring verksamheten.
– Vi har haft chansen att förklara förklara grundläggande behov som vi har i vården som handlar om beläggningsgrad till exempel, berättade Axel Nordenskjöld överläkare på enheten för hjärnstimulering och forskare.
– Jag har fått chansen att visa en verksamhet som jag och kollegorna här på enheten är väldigt stolta över, konstaterade Jenny Tryzell, tillförordnad enhetschef. Det är jag glad för.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 20 februari 2024