Vi hjälper företag och organisationer med energiarbetet
Vi på Energikontoret har kompetens inom bland annat energieffektivisering, fastigheter och hållbara transporter. Vi hjälper er som företag eller organisation med att gå igenom energianvändningen och ge förslag på åtgärder. Även små insatser kan göra stor skillnad!
Vi på Energikontoret har kompetens inom bland annat energieffektivisering, fastigheter och hållbara transporter. Vi hjälper er som företag eller organisation med en energigenomgång och ger förslag på åtgärder. Även små insatser kan göra stor skillnad!
Projekt
Vi jobbar främst med utvecklingsprojekt. Vi söker regionala, nationella eller internationella projekt inom energi- och klimatområdet som vi anser att Örebroregionen behöver och kan utvecklas av.
Utredningar
Vi genomför uppdrag och utredningar.
Kurser och konferenser
Vi ordnar kurser och konferenser och skräddarsyr energi- och klimatutbildningar. Några exempel är kurser för närvärmeentreprenörer, vindkraftskurser för lantbrukare, seminarier om energieffektiv belysning och kurser för företag som vill energieffektivisera.
Nätverk och samarbeten
Det finns omkring 400 lokala eller regionala energikontor i Europa, varav 15 i Sverige. Vi nätverkar med andra energikontor både nationellt och internationellt.
Vi är medlemmar i:
- Fedarene, den europeiska energikontorsföreningen
- ManagEnergy, EU-kommissionens nätverk för hållbara lokala och regionala initiativ
- Energikontoren Sverige, samverkansorgan för de svenska regionala energikontoren
- Borgmästaravtalet (Covenant of Mayors)
För att samla regionen och dela kunskap och erfarenheter startar och driver vi även egna nätverk. Sedan många år driver vi till exempel Fastighetsnätverket, ett nätverk för fastighetsägare kring energieffektivt byggande och renovering.
Vi är en oberoende och offentligt ägd verksamhet som drivs utan vinstintresse. Vi driver på och inspirerar Örebro läns kommuner, företag och invånare att använda energi effektivare, välja förnybar energi och resa hållbart.
Vår arbete finansieras av exempelvis EU, Energimyndigheten och våra ägarkommuner. Det betyder vi kan hjälpa dig utan kostnad och helt och hållet anpassa vår rådgivning och våra rekommendationer efter vad som passar just din verksamhet bäst.
Mer information och kontaktuppgifter hittar du på vår webbplats!
Filmer från Energimyndigheten
Investeringsfria åtgärder
Nattvandringar i lokalerna
- Be fastighetsägaren om att få se byggnadens energideklaration. Jämför energiprestandan med andra liknande byggnader. Att tillsammans diskutera energideklarationen och de åtgärder som föreslås där kan vara en bra start på ett långt samarbete kring energieffektivisering.
- Kartlägg er energianvändning. Energideklarationen är en bra utgångspunkt, men för att identifiera fler effektiva åtgärder är det bra att dyka djupare i energistatistiken och fundera på var, när, hur och varför energin används.
- Kartläggningen underlättas om det finns undermätare som mäter delar av energianvändningen. Man kan göra momentana mätningar för att till exempel ta reda på hur mycket el kaffemaskinen använder. Om elanvändningen mäts gemensamt med andra hyresgästers elanvändning kan det dessutom vara aktuellt att installera permanenta undermätare som visar hur mycket el respektive hyresgäst använder.
Genom att nattvandra i lokalerna kan man upptäcka onödig energianvändning, som gäller belysning, kontorsutrustning eller omotiverat höga ventilationsflöden.
- Byt om möjligt ut mot lågenergibelysning, exempelvis LED.
- Installera närvarostyrd belysning, särskilt i utrymmen med sporadisk närvaro såsom toaletter, trapphus och hissar.
- Kontrollera att släckta lysrör inte är trasiga. Det kan hända att drivdon drar energi även om inte lysröret lyser.
- På äldre armaturer med tre lysrör i varje kan en enkel åtgärd vara att koppla ur det mellersta lysröret, då det endast bidrar med en mindre del av ljuset.
- Säkerställ att belysningen inte används när den inte behövs, till exempel i lediga konferensrum.
- Upprätta rutiner för att släcka all belysning (nödbelysning undantagen) när lokalen är obemannad
- Se över kraven på inomhustemperatur och luftflöde. Är det onödigt varmt eller överventilerat någonstans? Kan man sänka temperatur och luftflöde i rum som inte används eller i perioder utan närvaro?
- I lediga konferensrum ska temperatur och luftflöde hållas på minimumläge.
- Stäng portar, fönster och dörrar när de inte används. Framför allt för att undvika värmeförluster till uteluften men även internt till de rum som inte används.
- Byt filter och håll rent radiatorer, kylbafflar, fläktkonvektorer och värmepumpar. Damm och smuts ökar tryckfallet och försämrar värmeöverföringen. Se till att det finns rutiner för drift och underhåll samt att de efterlevs.
- Se till att tilluftsdon och radiatorer inte är blockerade av möbler
- Se till att kontorsutrustning (kopiatorer, skrivare, scanner) går ner i energisparläge när de inte används.
- Låt energiprestanda vara en viktig beslutsparameter när ny kontorsutrustning köps in eller leasas.
- Se till att datorn går ner i viloläge när den inte används. Använd inte skärmsläckare. Stäng av externa skärmar när de inte används. Stäng av datorn när du går hem.
- Se till att kaffemaskinen går ner i energisparläge när den inte används. Använd energisparprogrammet på diskmaskinen.
- Se till att kyl och frys inte håller onödigt låg temperatur. Låt energiprestanda vara en viktig beslutsparameter vid inköp av nya projektorer.
- Serverrum kräver ofta energi både för drift och kylning. Fundera på om lokala servrar kan ersättas av molntjänster.
- Var uppmärksam på droppande vattenkranar. Detta är ofta lätt att åtgärda vilket sparar både vatten och energi.
- Installera snålspolande tappvattenarmatur.
- Skapa incitament för att ta trapporna istället för att använda hissen, särskilt när elnätet är hårt belastat.
- Skapa incitament och möjlighet att undvika den elektriska handtorken, i synnerhet när elnätet är hårt belastat.
- Gör det möjligt för medarbetarna att stå upp och arbeta. Stående arbete kräver lägre inomhustemperatur än sittande.
- Sista medarbetaren som går hem för dagen tar ett varv för att se över eventuell påslagen belysning, skärmar eller apparater som kan stängas av.
- Utbilda, informera och inför rutiner för att gemensamt minska energianvändningen.
Källa: Energimyndigheten
Kontakter
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 16 oktober 2024